Jak jistě víte, v naší obci Lesní Hluboké na Zámečku točí ČTV Brno z odobí 30. let minulého století jednotlivé díly filmů s četnickou tematikou, které by mohly být dobrým následníkem předchozích Četnických humoresek, které byly divácky velmi úspěšné. Přejme a věřme, že se tohoto cíle  podaří dosáhnout hercům i současnému štábu televize.

Jen na okraj si dovolíme poznamenat, že pracovníci televize zde na Zámečku, kde se část děje odehrává a který byl nedávno navrácen řádu benediktinů, odvedli kus práce a jak samotnou budovu, tak i okolí změnili v pozitvním smyslu téměř k nepoznání, děkujeme jim i za to. Více si můžete také prohlédnout v naší fotogalerii z přátelského setkání občanů se zástupci benediktinů při příležitosti pouťové mše 26.7.2015  v kapli sv. Anny z roku 1776.

Co k práci a samotnému dílu zaznamenal tisk si můžete přečíst v následujícím textu.

Na obrazovku se vrátí četníci

Brněnské studio České televize (ČT) začalo v tomto týdnu natáčet další pokračování dvanáctidílného kriminálního seriálu Četníci z Luhačovic, který se odehrává v období vznikající první republiky. Na pátrací stanici se vrací ústřední dvojice mladých strážců zákona v podání Martina Donutila a Roberta Hájka, režie se ujal Biser A. Arichtev, podepsaný rovněž pod seriály ČT Vyprávěj a První republika.

Režisér Biser A. Arichtev (vpravo) dává první instrukce Karlu Dobrému v roli velitele pátračky Radomíra Vlacha.
 

Režisér Biser A. Arichtev (vpravo) dává první instrukce Karlu Dobrému v roli velitele pátračky Radomíra Vlacha.

FOTO: Česká televize

Dnes 1:38

„Chceme navázat na úspěch Četnických humoresek. Děj se znovu odehrává v období první republiky a v hlavních rolích vystupují četníci. Tím ale podobnost s Četnickými humoreskami končí,“ řekla Právu mluvčí brněnského studia ČT Hana Orošová.

Ambicí Četníků z Luhačovic je podle ní nabídnout divákům žánrově čistou historickou kriminálku se zcela novými hrdiny a neokoukanými hereckými tvářemi. Na obrazovce se objeví například vysloužilý legionář a rázný velitel Radomír Vlach v podání Karla Dobrého, později ho vystřídá velitel hypochondr v podání Jiřího Langmajera. Budou tu i Lukáš Vaculík v roli četnického důstojníka, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Jaroslav Plesl, Ondřej Malý aj.

Delší stopáž umožní plastičtější vyprávění

Četníci z Luhačovic vyšetřují svoje případy ve dvanácti epizodách. Vždy tři z nich jsou propojeny vzájemně se prolínajícími dějovými liniemi a postavami.

„V každé epizodě jsou dva uzavřené kriminální případy, ale na větším prostoru se rozvíjejí i další linky,“ naznačuje autor projektu Petr Bok a doplňuje, že se nejedná o klasický epizodní seriál, nýbrž o plastičtější vyprávění, které je umožněno 80minutovou stopáží každého dílu. Jednotlivé případy vycházejí ze zločinů příznačných pro celkem drsnou dobu těsně po první světové válce.

Pod pracovním názvem Četnické trampoty již byly natočeny tři díly a k nim přibude devět nových. „Začínáme dotáčkami prvního dílu a pak už přijdou na řadu další čtyři epizody,“ říká Jiřina Budíková z brněnského studia ČT. Štáb se nyní vrátil na četnickou pátrací stanici vybudovanou v Lesním Hlubokém nedaleko Brna. Samotný děj seriálu se ale odehrává v okrsku luhačovických lázní. Posledních pět dílů bude natočeno na jaře příštího roku.