Česko zasáhnou silné bouřky s přívalovými dešti a krupobitím, varovali meteorologové - pátek 24.8. a konec týdne

Silné bouřky zasáhnou Česko nejen ve čtvrtek, ale i v pátek, varovali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ti dál upozorňují i na vysoké čtvrteční teploty a riziko požárů. Silně pršet má na celé Moravě, ve Slezsku a na východě Čech.

Výstraha před pátečními bouřkami se týká Pardubického, Královéhradeckého, Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého, Moravskoslezského kraje a Vysočiny.

„Po zadní straně tlakové výše nad severovýchodní Evropou u nás bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu. Od západu bude postupovat na naše území studená fronta a v pátek přejde přes naše území,” uvedl ČHMÚ.

Meteorologové upozorňují, že v důsledku přívalového deště může dojít k zatopení sklepů nebo že vítr může lámat stromy. Hrozí také krupobití. „Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí úrazu padajícími a poletujícími předměty a zásahu bleskem. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ napsali.

Kromě toho meteorologové varují také před vysokými teplotami – aktuálně platí výstraha pro celou republiku. Odpolední teploty mohou překročit 34 stupňů Celsia.

Na většině území bude také zvýšené riziko požárů.