Dobrý den, vážení spoluobčané,

rádi bychom Vás seznámili s průběhem informativní schůzky projektanta, technického dozoru a starosty obce s občany, kde byla možnost klást jakékoliv dotazy k projektu "Oprava místních komunikací obce Lesní Hluboké". Jednání navazovalo na otevřený dopis dřívějších opozičních zastupitelů obce a vyjádření starosty obce na tento dopis, který obdrželi všichni občané obce.

V místní hospůdce se zúčastnilo schůzky kolem 50 zájemců.

Starosta přivítal všechny návštěvníky jednání a zejména hosty, kterými byli projektant oprav komunikace a technický dozor investora (obce), který dohlížel na správnost provedení stavby v souladu s projektem a rozpočtem stavby.

V úvodu starosta sdělil podstatu této schůzky a předal slovo projektantovi. Projektant vysvětlil podrobně záměr projektu s využitím prezentace, kterou promítal návštěvníkům schůzky. Projektant zdůvodnil důvody optimální volby techniky provedení s využitím stávajícího podloží, k tomu velmi důležité složení vrstev komunikace, podélné a příčné řezy (podstatné k pochopení spádovosti a výšky komunikace pro zachování možnosti odvodu dešťové vody apod.). Dále vysvětlil i některé položky z rozpočtu, které zmíněnými bývalými opozičními zastupiteli nebyly zcela správně pochopeny, stejně tak projektant i technický dozor nekompromisně odmítli zpochybňování geodetického zaměření stavby, nabídli předání dat k následné kontrole.

Následovaly informace od technického dozoru stavby. Ten opět vysvětlil změny, problémové body a podrobně i dříve opakovaně pokládané dotazy tehdejších opozičních zastupitelů. Zdůvodnil rozpočtované položky, které byly rozporovány tehdejšími opozičními zastupiteli, dále oprávněnost drobných změn při provádění prací. Zdůvodňoval i cenové úrovně použitých materiálů a jejich cenovou tvorbu v rozpočtu, jejich dokladovatelnost apod. Uvedl také, že zhotovitel použil při stavbě více asfaltového materiálu, který mu ale nebyl uhrazen.

Z diskuze kolem vysvětlování bylo patrné, že jediný zúčastněný bývalý opoziční zastupitel stále tyto technické věci zřejmě nepochopil.

Starosta zopakoval, že vždy tvrdil, zejména na jednáních zastupitelstva, že obec hradí skutečně provedené práce, které na stavbě byly provedeny. Tzn., že obec platí pouze to, co na stavbě skutečně máme. To však těmito bývalými zastupiteli nebylo akceptováno.                                                                              

Poznámky ostatních zúčastněných občanů ukázaly správnost konání tohoto jednání, kde se mohli ptát. Průběh diskuze ukázal, že zúčastnění občané pochopili srozumitelné zdůvodnění a vysvětlení všech dotazů, tedy i těch, které vedly k neopodstatněnému vymezování se bývalých opozičních zastupitelů ke způsobu provedení stavby, k rozporování položek, které zřejmě ne zcela správně pochopili.

V závěru bylo podstatné i sdělení technického dozoru, že si je zcela jist a ručí za to, že nedošlo k  žádnému zkreslování výsledků práce zhotovitelem, že se zhotovitel držel projektu, že drobné schválené změny byly řádně zohledněny ve změnovém listu.

Pozn. 1 - Starosta: realizaci projektu v souladu s projektem potvrdila i kontrola z MěÚ Rosice.

Starosta - jednání bylo vcelku místy bouřlivé, ne vše je vhodné zde vypisovat. Na druhou stranu lze pochopit pohoršení řady občanů nad postupem, který nepřispěl ke klidnému průběhu stavby jako takové a zejména navodil nedobrou atmosféru vůči všem zúčastněným na realizaci projektu.

Děkujeme všem, kteří se jednání zúčastnili.

Ing. Vladimír Ryšánek, starosta

***

Dobrý den, vážení spoluobčané,

ve věci otevřeného dopisu dnes již bývalých zastupitelů obce organizujeme pro zájemce setkání s odborníky působícími na stavbě "Oprava místních komunikací obce Lesní Hluboké" v nové lokalitě Nad Rybníčkem I a II.

Na Vaše dotazy budou odpovídat:

- odborný pracovník technického dozoru investora (TDI), který za obec, v souladu se zákonem, dozoroval stavbu po technické a finanční stránce a

- autorský dozor (AD), autor projektu stavby.

Cílem je vyjasnění otázek, které bývalí zastupitelé zveřejnili ve svém dopise, příp. i další Vaše dotazy k věci.

Termín a místo setkání: 8. března v 17 hodin v místní hospůdce v multifunkčním domě obce, Lesní Hluboké 34. 

Ing. Vladimír Ryšánek, starosta