Dobrý den vážení spoluobčané,

skončily prázdniny, dovolené, většina z nás se opět zařadila do pravidelného procesu po prázdninách. Snad jste si všichni odpočinuli a tak vás poprázdninové setkání s kamarády a přáteli potěší.

Do obce díky výstavbě přibyla opět řada nových spoluobčanů, vítáme je tu a věříme, že zde najdou své přátele a bude se jim tu dobře žít. Počet občanů se průběžně mění kolem 250 obyvatel obce.

Léto proběhlo vcelku normálně, se svými obvyklými výkyvy. Mnozí z Vás, kteří neopustili hranice naší obce,  mohli strávit teplé dny na Azuru, u vychlazeného piva či limonády, nebo jen tak posedět, poklábosit v krásném a příjemném prostředí.

Pohnuly se i stavební úpravy na Zámečku,  i tam se tedy "něco děje". Pouť proběhla v plné parádě, díky hasičům i s klasickými pouťovými atrakcemi, a vydařila se. Přiznám se, že jsem z toho měl trochu strach, protože kdykoliv jsme pozvali nějaké "kolotočáře", jejich tržba byla téměř nulová. Ještě dnes slyším slova tehdejšího postaršího majitele atrakcí: "Pane starosto, já jsem si tady nevydělal ani na naftu, víckrát mě tady už neuvidíte". Je pravdou, že asi i přesun pouti zpět do kulturního sálu byl dobrým tahem. Letos se ledy hnuly a snad je to i nový pozitivní trend do budoucna. Novodobá akce hasičů "stavění máje",  pouť v kulturním sále, následně pak i pouťová mše na Zámečku s občerstvením a posezením a opět hudební odpoledne v kulturním sále, to vše se vydařilo, a tak všichni byli snad spokojeni. Nezbývá tedy než znovu poděkovat všem, kteří se na akci podíleli.

Letošní, a především příští rok, bude pro nás všechny ale velmi náročný.

Naší obci se podařilo získat dotaci na budování kanalizace a ČOV, stát poskytne zhruba 24 mio Kč, obec musí zajisti cca 13 mio Kč. Hlavním rokem pro budování kanalizace bude rok 2018, i když stavba je rozplánována až do konce roku 2020, především kvůli zkušební době provozu ČOV a možnosti dokončit stavbou poškozené úseky komunikací. Bude to zatěžkávací zkouška pro nás všechny, budou problémy, které taková stavba přináší a které bude třeba operativně řešit. Věřím ale, že podobně jako v jiných obcích, i zde nalezneme pochopení a vstřícnost všech občanů, a to i v případě sousedských problémů s přípojkami do kanalizace. Je to vlastně snad poslední z takových velkých akcí, kterou zakončíme budování veškerých inženýrských sítí. Pak bude zbývat již "jen" rekonstrukce komunikací s chodníky a práce na konečném vzhledu obce a okolí.

Děkuji všem, kteří pomohli, přispěli nebo se jen zúčastnili některé z akcí a přispěli tak ke kulturnímu životu v obci.

Ing. Vladimír Ryšánek, starosta