Úvod - Obec Lesní Hluboké

Obec Lesní Hluboké leží v okrese Brno-venkov, cca 700m od dálniční křižovatky 9 křížů, necelých 25 km od Brna ve směru dálnice D1 Brno-Praha, EXIT 168.

Obec Lesní Hluboké s katastr. výměrou 497 ha a  počtem 263 obyvatel (r.2018) leží obklopena lesy v nadmořské výšce okolo 503 m. Katastrální hranice splývají s potoky obtékajícími obec, z nichž nejznámější jsou Stříbrnický potok na jihovýchodní straně a Bílý potok na severní a východní straně. Oba potoky jsou také součástí chráněného přírodního parku „Bílý potok", jehož  hranice zasahují na severní a východní straně až k rodinným domkům obce. Bílý potok protékající známou osadou Šmelcovna ústí do Brněnské přehrady.

Původní název obce Hluboké pocházel pravděpodobně z polohy obce „hluboko v lesích". První písemná zmínka se údajně datuje k r. 1395, když král Václav IV. potvrdil veškerá privilegia klášterní Rajhradskému klášteru - mezi zbožím se uvádí i obec Hluboké. Dle jiných znalců se datuje vznik obce k r. 1095. V 50. létech byla obec Hluboké přejmenována na Lesní Hluboké.

Historie obce je spjata tedy především s působením  Rajhradského kláštera. V roce 1770 byl v obci zbudován barokní zámek s parkem jako lovecký zámek, sídlo opatů rajhradských, v r. 1776 vyrostla naproti zámku kaple sv. Anny s nástěnnými obrazy, na oltáři se soškou sv. Anny, pravděpodobně ze 14. století. Dle historických pramenů se  údajně v r. 1621 uchýlil nakrátko do obce i J.A.Komenský.

Lidé se tehdy živili především zemědělstvím, dále jako zedníci, tesaři, kovodělníci, živnostníci a lesní dělníci. V okolí obce se těžil kdysi kámen, železo a stříbro, které se zde ještě objevuje v nepatrném množství v leštěnci olověném - odtud i název této oblasti Stříbrnice" a „Stříbrnický potok". Zůstaly zde pak štoly-chodby ve skalním masivu, které sloužily za druhé světové války k úkrytu partyzánské skupiny působící v této oblasti. K těmto štolám se pohodlně dostanete právě z naší obce.

V katastru obce stojí známých „Devět křížů", ke kterým se váže pověst „O devíti křížích"  z r. 1540o vyvraždění svatby, jež zosnoval s pomocníkem nešťastný milenec dívky z obce Hluboké, která se z popudu svých rodičů v onen den provdávala za jiného muže. Na památku této události zde stojí 9 dřevěných křížů. Dlouhá léta zde poskytovala všem lidem své služby malá hospůdka, zhruba od roku 1968 dosud pak známý motel 9 křížů.

Obec se svým překrásným okolím skýtá řadu možností pro všechny návštěvníky v turistickém i sportovním vyžití.  V letním období je k dispozici všem návštěvníkům náš sportovně relaxační areál Azuro s příjemnou vodou v protipožární nádrži, dále pak i tenisové a fotbalové hřiště, pro děti pak i řada dětských atrakcí.

Pro všechny návštěvníky obce a okolí i řada atraktivních turistických tras a výletních míst, z nichž nejznámější je osada Šmelcovna, kam dorazíme při putování Údolím Bílého potoka z naší obce cestou pod  sportovně relaxačním areálem s bazénem. Ze Šmelcovny můžeme pokračovat kolem Hálova mlýna do Veverské Bítýšky, okdud lze využít lodní dopravy ža do Brna, při cestě budeme míjet hrad Veveří, který by neměl uniknout pozornosti žádného výletníka. O možnostech v Brně zde nebudeme psát, tam má každý výletník řadu příležitostí, které ho jistě také uspokojí. Namátkou můžeme doporučit ZOO, hrad Špilberk, kostel na Petrově, starou radnici aj.

V obci je obchod se smíšeným zbožím, pohostinství (t.č. v opravě) a kulturní sál, cca 500m od obce stojí nově vybudovaný hotel Annahof Devět křížů , původně známý jako motel Devět křížů.

Zhruba od r. 2000 se rozšířila značně nabídka po možnosti výstavby RD v obci, během 10ti let jich v nové lokalitě bylo vystavěno prozatím 22 a výstavba pokračuje.

foto obce Lesní Hluboké (mapy.cz)